onsdag 15 juni 2016

Den blomstertid nu kommit...



Och idag kom det efterlängtade regnet..

Hugos trädgård står i full blom & jag är helt övertygad om att det är havsluften & all färsk tång vi släpat upp & boostat upp sålådor & rabatter med som skapat denna himmelska grönska. 

Tång generellt tror jag är livsgivande & stärkande & kannor med tångvatten har östs över grönsaker & rosenbuskar med lyckat resultat.

 Här om dagen gjorde jag lite extra fint intill "badgästhuset" & rensade nässlor som sen fick bli nässelvatten.
Så praktiskt att något så otäckt kan få bli järnhaltig kraftlösning ..

Känns som Hugos trädgård fått sitt egna ID men det har varit mycket jobb att få ordning på härligheten.
När vi började att anlägga täppan fanns en gigantisk syrenberså placerad mitt i den redan minimalistiska trädgården & den har duktiga Thomas på Farmartjänst tagit bort..
Att ta bort en romantisk syrenberså är nog för dom flesta att häda, men....jag lovar, den var hiskelig & dominerade helt i den redan pyttiga dockträdgården.

Och där bersån stod bor nu sålådor med sitt smakrika innehåll..

Romansallad röd samt grön
Dill
Morot
Lök -vit -gul -röd

& i ena lådan har vi tillämpat samodlingstekniken
" Tre systrar " (som inte är uppkallad efter Anton Tjechovs pjäs )utan är en indiansk odlingteknik där det ena får ge det andra så att säga..

Majs (som vi förkultiverat redan i februari ), får samsas med sockerärtor & zuccini..
 Majsen ger stadga åt det som skall klättra & det som skall klättra ger kvävetillförsel från rötterna till det som ger stadga..
Zuccinin ger fukt & solskydd åt lådans landmärke..

Riktigt bra..


Av perenna växter finns bara iris och jättedaggkåpa så det kommer vi jobba på under åren att få ner lite lökar & växter som kan ge glädje och sinnesro redan från påsk till sen höst.

När jag fyllde år här för leden önskade jag mej förresten en ros..

En New Dawn

Min lyhörde & fantastiska sambo uppmärksammade detta & nu pryder den sin plats i rabatten under punschverandan tillsammans med en annan födelsedagsros som Oscar fick av Åsa och Björn när han fyllde.

Och att rosor trivs här på Oxnäs kan ju intygas..
Har ni inte besökt " Lenas Rosor " här i Fjällbacka är det faktiskt dax..
Lena Odelius bor ett stenkast bort, ja det är nästan så man kan känna rosdoften ända hit, och Lena har anlagt en ljuvlig rosengård som är en lisa för själen..
Härligt !

Ni som läst bloggen innan har ju förstått att mina tankar ofta går till farbror Hugo & hans Viktoria som bodde i huset för länge sedan..
Hoppas dom hade tyckt om att ha det så här i trädgården som vi valt att ha & att dom på sin tid fick glädjas åt sin syrenbersås doft & skugga..


Här är farbror Hugo & tant Viktoria !
Bilden är tagen i William Larssons Fotoatelje i Fjällbacka och enligt Antikverkets förteckning över Svenska fotografer Anno 1899-1911 var W.L verksam under denna tid.
(Det fanns även en kvinnlig fotograf vid namn Amanda Dorthe' i Fjällbacka under samma tid. Är det någon som vet något om henne kanske ? Och kände hon månne till fantastiska Varbergsfotografen Matilda Ranch som var verksam under samma tid?? M.R otroliga bilder finns för övrigt att beskåda på Varbergs Museum..






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar